Under fulla segel.

Nästa arbetslördag är 23e. februari

Välkomna till en ny arbetslördag 23e. februari kl.09.00, väderleksutsikterna är goda och det blir skrapa , slipa måla samt en del annat.
Det förefaller som om om Sven ligger steget före med "lill Helene".

Nästa arbetslördag är 9e februari , välkomna!

Lördagen 26 januari var vi 12 som jobbade och mycket blev gjort.Förutom allt hantverk täckte vi akterskeppet. Som ni ser på bilderna är det mycket kvar innan vi seglar ut. Var vi 12 sist så hoppas vi på att bli minst 15 nästa lördag. Vi samlas ca.09.00 och jobbar på fram till ca 13.00.

Årsmöte 14 mars kl.19.00

Välkomna till Ystads Segelfartygsförenings årsmöte;
När: 14 mars kl.19.00.
Var: I föreningsstugan på Metallgatan tillhörande Koloniföreningen Östra Sommarstaden i Ystad.
Vägbeskrivning:Från Kristianstadsvägen kör in mellan Bil-Bengtsson och Brandstationen. Koloniföreningens parkering ligger till höger då du passerat brandstationens övningsområde.
Motioner skall vara styrelsen tillhanda senast 20 februari 2019.  

Medlemsseglingar 2019.

Ett speciellt erbjudande i augusti 2019: Vi arrangerar då Seglartåget en medlemssegling längs västkusten från Ystad till Grebbestad och hem igen. Avgång Ystad 7 aug. och så är vi tillbaka 22 aug.Vi seglar till självkostnadspris säg ca.300 kr/dygn. Det här är en hop on hop of segling där du själv väljer hur många och vilka ben du vill segla och det är många stopp på vägen.
Som medlem har du alltid en fri segling per kalenderår, en kvällssegling när det finns plats ombord eller en dagsegling till annan näraliggande destination, en segling i sundet när vi är i Malmö/ Limhamn och det finns plats ombord o.s.v. På dagseglingar exvis till Malmö/Limhamn får du betala lunchen ca 100 kr. om vi har servering ombord annars är det matsäckskorgen som gäller. Kaffe finns det alltid, det går troligtvis inte att segla utan kaffe.

Har du tänkt segla med kontakta bokningen i god tid; bokning.helene@gmail.com .Eller vår bokningstelefon 0706 031916.

Välkomna ombord på 103-åringen.

Arbetslördag 26 januari 2019

På lördag skall vi täcka de delar av fartyget där vi vill ha torrt för att kunna komma vidare med underhållet. I värmestugan har vi samlat alla lösa trädetaljer som naglar block, sky ligth,osv. Nu skall de slipas och lackas, ta gärna med egna skrap och slipverktyg, ja arbetsuppgifter saknas inte.

Vi träffas kl 09.00 på kajen och jobbar fram till ca kl.13.00. Välkomna!

Första arbetslördagen är 12 januari 2019.

God fortsättning på det nya året!

Vi fortsätter där vi slutade före jul så nu är det arbetsgemenskap som gäller igen. Vi startar med våra arbetslördagar 12 januari och kör varannan lördag till annat meddelas. Alla händer är lika välkomna kl.09.00.  

Årsmötet är planerat till 14 mars, lokal och tid meddelas senare.

VÄLKOMMEN OMBORD

Segelfartyget Helene byggdes 1916 som skonare vid Ystads Skeppsvarv av skeppsbyggmästare Johan Henrik Grufstedt. Efter en kort sejour i Göteborg köptes hon av Svenska Cementförsäljnings AB i Malmö 1917 och utrustades med en Avance motor om 20 hkr.
1922 såldes Helene till Stockevik för att 1926 och under fyra år redas på västkusten och Stora Kornö.
1930 säljs hon till smålandskusten, där hon kom att ha sin hemmahamn under många år. 1938 installeras en 1 cylindrig Munktell motor om 60 hkr.
Efter ett rigghaveri i svår storm 1943 omtacklas Helene till galeas.
Hon gick i fraktfart fram till mitten av 60-talet då hon läggs upp för försäljning.
1967 köptes Helene av Anders Lönn i Kalmar och registreras om till fritidsfartyg. Hon kom att seglas som skolfartyg och framför allt som teaterskepp med Byteatern från Kalmar. Anders Lönn renoverar och vårdar Helene i 29 år! Bland annat återställer han hennes språng samt ger henne en ny rigg. Hon får en ny motor 1981, en Volvo Penta TMD 100 om 195 hkr.
1996 säljs Helene ännu en gång till västkusten, denna gång till Grebbestad, för att år 2000 köpas av Ystads Segelfartygsförening och återvända till sin ursprungsort  Ystad.
Helene är nu registrerad som skol/passagerarfartyg för 30 passagerare/elever och 5 besättningsmän.


Hemort:Ystad
Callsign:SITM
Byggd:1916 i Ystad,Sverige.
Material:Ek och fur.
Typ:Baltic trader
Riggad:Galeas.
Fartygsklass:T (traditionsfartyg)
Fartyget är K-märkt